jak pomóc?

Szanowni Państwo!

Zwracamy się z prośbą o wsparcie działań Fundacji „Gaudeamus” poprzez przekazanie 1% swojego podatku. Już od 2007 roku obowiązują nowe przepisy dotyczące przekazywania 1% podatku dochodowego od osób fizycznych dla OPP. Fundacja, jak wiele organizacji, korzysta z tego przywileju, wykorzystując przekazane środki na działalność statutową.

Poniżej podstawowe zasady dotyczące przekazania 1% podatku na rzecz Fundacji „Gaudeamus”.

Kto może przekazać 1% podatku?

• podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych,
  • podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych,
  • podatnicy prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą i korzystający z liniowej, 19-procentowej stawki podatku.

Jak przekazać 1% podatku?

• Wybrać Organizację Pożytku Publicznego, której chcemy przekazać 1%.
  • Wypełnić odpowiednią rubrykę w rocznym zeznaniu podatkowym (PIT-36, PIT-37 lub PIT-28). Po wyliczeniu, ile podatku będziemy mieli do zapłacenia w tym roku, w ostatnich rubrykach zeznania podatkowego wpisujemy nazwę: Fundacja „Gaudeamus” oraz numer KRS 0000175645. Wpisujemy także kwotę, którą chcemy przekazać na rzecz Fundacji, nie może ona jednak przekraczać 1% podatku należnego, wynikającego z zeznania podatkowego.
  • Kwotę z 1% podatku należnego na konto naszej organizacji przekaże Urząd Skarbowy w terminie do 3 miesięcy.
  • 1% można przekazać tylko w zeznaniach podatkowych złożonych w terminie (art.45 ust.5f ustawy o pdof).